Perhepesät

Perhepesä ylläpitää kiintymyssuhdetta

Joskus perhe voi olla eron jälkeen tilanteessa, että toisella vanhemmalla/isovanhemmalla/eron kohdanneen uusperheen jäsenillä tai muilla lapselle tärkeillä henkilöillä ei syystä tai toisesta ole sopivaa, rauhallista paikkaa, jossa tavata lasta. Tällöin lapsen edun mukaiset tapaamiset voi jäädä toteutumatta tai niiden järjestäminen hankaloituu/pitkittyy.

Perhepesät ovat MLL Helsingin yhdistyksen tarjoamia kodinomaisia asuntoja, ns. varakoteja, joita voi varata lapsen tapaamisiin. Perhepesissä on mahdollisuus pitää yllä/luoda suhdetta kaikenikäisiin lapsiin rauhallisessa ja lapsiystävällisessä ympäristössä. Yhteistä aikaa voi viettää esimerkiksi leikkien, pelaillen, piirrellen tai vaikka yhdessä ruokaa laittaen.  Perhepesäpalvelun avulla tuetaan sitä, että lapsen oikeus läheisiin ihmissuhteisiin toteutuu ja yhteisvanhemmuus toimisi myös eron jälkeen. Perhepesässä tapaamisen kulkua tukee MLL Helsingin perehdyttämä vapaaehtoinen.

Pesiin voi hakeutua esimerkiksi silloin, kun toinen vanhemmista asuu kaukana, asumisjärjestelyt ovat vielä kesken eron jälkeen, tai jostain muusta syystä lasta ei voida tavata etäällä asuvan vanhemman kotona. Voi myös olla, että toinen vanhemmista on kokematon lapsenhoidossa ja tarvitsee siihen jonkinlaista tukea esimerkiksi toiselta vanhemmalta tai vapaaehtoiselta. Lapsi voi olla myös vielä niin pieni, että tapaaminen vaatii molempien vanhempien läsnäolon ja tähän toivotaan puolueeton, kodinomainen paikka sekä kolmannen osapuolen läsnäolo. Ei ole olemassa vain tiettyjä 'oikeita' syitä, milloin Perhepesiin voi hakeutua. Perheiden tilanteet voivat vaihdella hyvinkin yksilöllisesti ja käymme aina yhdessä perheen tai ohjaavan tahon kanssa pohdintaa siitä, voisiko Perhepesätapaamiset olla sopiva ratkaisu juuri tälle perheelle.

Maksuttomia Perhepesiä on kaksi ja ne sijaitsevat Helsingissä hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Lähistöltä löytyvät myös esimerkiksi leikkipuisto sekä ruokakauppa.

Käytäntöjä ja toimintaperiaatteita

Vanhemmat voivat suoraan, myös ilman asiakkuutta julkisissa palveluissa, varata Perhepesän lapsen tapaamiseen kertaluonteisesti tai useammaksi kerraksi. Perhepesän voi saada käyttöönsä 1-3 tunniksi kerrallaan kaikkina viikonpäivinä. Myös perheen kanssa työskentelevä taho voi ohjata perheen palvelun piiriin.

Vanhemmat saavat ammatillista tukea tilanteeseensa Perhepesän tutustumiskäynnin yhteydessä. Tutustumiskäynti on molemmille vanhemmille yhteinen. Sen yhteydessä sovitaan aikatauluista ja käytännön asioista sekä varmistutaan yhdessä siitä, että Perhepesä on sopiva paikka juuri tälle perheelle. Vanhemmat saavat halutessaan myös tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa eron jälkeiseen vanhemmuuteen. Lisää tästä ohjaus- ja neuvontatyöstä voit lukea täältä.

Tehtäväänsä perehdytetyt vapaaehtoiset mahdollistavat lapsen ja vanhemman väliset Perhepesätapaamiset. Vapaaehtoinen on ottamassa perheen vastaan sekä sulkemassa ovet. Vapaaehtoinen on koko ajan paikan päällä. Hän ei ole kuitenkaan valvovassa roolissa ja pääsääntöisesti vapaaehtoinen jättää tilan lapsen ja vanhemman keskinäiselle yhdessäololle. Perheen toiveesta vapaaehtoinen voi kuitenkin tarvittaessa olla tukena esimerkiksi hoito- tai leikkitilanteessa.

Perhepesät vastaavat sellaisten perheiden tarpeisiin, joissa vanhemmat kykenevät sopimaan tapaamisista yhteistyössä eivätkä tarvitse lakisääteisiä valvottuja tai tuettuja tapaamisia. Perheistä ei tehdä kirjauksia eikä tapaamisten kulusta kirjata raportteja esimerkiksi huoltajuusoikeudenkäyntiä ajatellen. Palvelu on maksutonta ja se perustuu vapaaehtoisuuteen sekä luottamuksellisuuteen. Lapsi on tapaamisten aikana aina vanhempiensa vastuulla. Tapaamisten on toteuduttava lapsen edun mukaisella tavalla, eikä tapaamisiin ja vaihtotilanteisiin kuulu vanhempien välinen riitely.

Lakisääteisten valvottujen ja tuettujen tapaamisten sekä Perhepesien eroavaisuuksista voit lukea lisää tästä esitteestä.

Tapaamisoikeus on lapsen oikeus!

Perhepesien yhteystiedot löytyvät täältä.

Tulosta tästä Perhepesän esitteitä:

(Ota yhteyttä, mikäli haluat suomen- tai englanninkielisiä, painettuja esitteitä jaettavaksi)

PDF-tiedostoPerhepesä-esite.pdf (392 kB)
Tulostettava versio Perhepesä-esitteestä (Tulosta kaksipuoleisena, käännä sivut lyhyen reunan ympäri/short edge)
PDF-tiedostoFamilyNest brochure in English.pdf (406 kB)
Brochure in English (We also serve our clients in English!)
PDF-tiedostoFamiljeboen brochyr på svenska.pdf (410 kB)
Brochyr på svenska
PDF-tiedostoPerhepesä-esite venäjäksi.pdf (430 kB)
Брошюра на русском

Käy tästä virtuaaliseikkailulla Perhepesä Rastilassa!

Kuvaa liikuttamalla voit kulkea Perhepesän tiloissa ja kuunnella mitä Pesässä tapahtuu (©360 Kuvapalvelu)

Kurkistus Perhepesä Rastilaan & Perhepesä Auroraan:

Perhepesätoiminnan esittely Veikkauksen Lotto-insertissä: