Perhepesät

 

Perhepesä ylläpitää kiintymyssuhdetta

Perhepesät ovat MLL Helsingin yhdistyksen tarjoamia kodinomaisia asuntoja, jotka on tarkoitettu lapsen ja hänestä erillään asuvan vanhemman yhteisen ajan viettoon ja leikkiin. Perhepesätoiminnan avulla tuetaan sitä, että lapsen oikeus läheisiin ihmissuhteisiin toteutuu ja yhteisvanhemmuus toimisi myös eron jälkeen. Perhepesässä tapaamisen kulkua tukee MLL Helsingin perehdyttämä vapaaehtoinen.

Pesät soveltuvat perheille esimerkiksi silloin, kun akuutissa erotilanteessa vanhempien asumisjärjestelyt ovat vielä syystä tai toisesta epäselvät, toinen vanhemmista asuu kaukana tai hän on esimerkiksi kokematon lapsenhoidossa ja tarvitsee siihen tukea (joko vapaaehtoiselta tai toiselta vanhemmalta).

Voi olla myös muita syitä siihen, ettei toisella vanhemmalla ole eron jälkeen sopivaa, kodinomaista paikkaa tavata lasta. Tällöin voi aina hakeutua Perhepesiin. Lisäksi Pesät soveltuvat erotilanteissa myös lapsen ja hänelle tärkeiden muiden ihmisten, kuten isovanhempien tai hajaantuneen uusperheen välisiin tapaamishetkiin.

Maksuttomia Perhepesiä on kaksi ja ne sijaitsevat Helsingissä hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Lähistöltä löytyvät myös esimerkiksi leikkipuisto sekä ruokakauppa.

 

Käytäntöjä ja toimintaperiaatteita

Vanhemmat voivat suoraan, myös ilman asiakkuutta julkisissa palveluissa, varata Perhepesän lapsen tapaamiseen kertaluonteisesti tai useammaksi kerraksi. Perhepesän voi saada käyttöönsä 1-3 tunniksi kerrallaan. Myös perheen kanssa työskentelevä taho voi ohjata perheen palvelun piiriin.

Vanhemmat saavat ammatillista tukea tilanteeseensa Perhepesän tutustumiskäynnin yhteydessä. Tutustumiskäynti on molemmille vanhemmille yhteinen. Sen yhteydessä sovitaan aikatauluista ja käytännön asioista sekä varmistutaan yhdessä siitä, että Perhepesä on sopiva paikka juuri tälle perheelle. Vanhemmat saavat halutessaan myös tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa eron jälkeiseen vanhemmuuteen. Perhepesän asiakkailla on mahdollisuus ammatilliseen tukeen myös tutustumiskäynnin jälkeen. Lisää tästä ohjaus- ja neuvontatyöstä voit lukea täältä.

Tehtäväänsä perehdytetyt vapaaehtoiset mahdollistavat lapsen ja vanhemman väliset Perhepesätapaamiset. Vapaaehtoinen on ottamassa perheen vastaan sekä sulkemassa ovet. Vapaaehtoinen on koko ajan paikan päällä mutta jättää tilan lapsen ja vanhemman yhdessäololle. Perheen toiveesta vapaaehtoinen voi kuitenkin tarvittaessa olla tukena esimerkiksi hoito- tai leikkitilanteessa.

Perhepesät vastaavat sellaisten perheiden tarpeisiin, joissa vanhemmat kykenevät sopimaan tapaamisista yhteistyössä eivätkä tarvitse lakisääteisiä valvottuja tai tuettuja tapaamisia. Perheistä ei tehdä kirjauksia eikä tapaamisten kulusta kirjata raportteja esimerkiksi huoltajuusoikeudenkäyntiä ajatellen. Palvelu on maksutonta ja se perustuu vapaaehtoisuuteen sekä luottamuksellisuuteen. Lapsi on tapaamisten aikana aina vanhempiensa vastuulla. Tapaamisten on toteuduttava lapsen edun mukaisella tavalla, eikä tapaamisiin ja vaihtotilanteisiin kuulu vanhempien välinen riitely.

Tapaamisoikeus on lapsen oikeus!

 

Perhepesien yhteystiedot löytyvät täältä.

 

Tulostettavia esitteitä:       

PDF-tiedostoPerhepesä-esite.pdf (392 kB)
Tulostettava versio Perhepesä-esitteestä (Tulosta kaksipuoleisena, käännä sivut lyhyen reunan ympäri/short edge)
PDF-tiedostoLakisääteiset tapaamispalvelut vs. Perhepesät.pdf (119 kB)
Täältä löydät tietoa siitä, miten Perhepesät eroavat lakisääteisistä tapaamispalveluista (valvottu ja tuettu tapaaminen sekä valvottu vaihto)
PDF-tiedostoFamilyNest brochure in English.pdf (406 kB)
Brochure in English (We also serve our clients in English!)
PDF-tiedostoFamiljeboen brochyr på svenska.pdf (410 kB)
Brochyr på svenska
PDF-tiedostoPerhepesä-esite venäjäksi.pdf (430 kB)
Брошюра на русском

 

Käy tästä virtuaaliseikkailulla Perhepesä Rastilassa!

Kuvaa liikuttamalla voit kulkea Perhepesän tiloissa ja kuunnella mitä Pesässä tapahtuu (©360 Kuvapalvelu)

 

Kurkistus Perhepesä Rastilaan & Perhepesä Auroraan:

 

Perhepesätoiminnan esittely Veikkauksen Lotto-insertissä: