Vaihtopesä

Sellon kirjastossa sijaitseva matalan kynnyksen vaihtopaikka lapsen siirtymiseen vanhemmalta toiselle

Vaihtopesä tukee lapsen näkökulman huomioimista siirtymistilanteissa

Lapsen näkökulmasta katsottuna siirtymistilanteet vanhemmalta toiselle voivat herättää ristiriitaisia tunteita. Tällöin hän joutuu eroon toisesta vanhemmastaan, kun samalla on ehtinyt ikävöidä myös jo toista. Lisäksi lapset aistivat herkästi, mikäli vanhemmalla on epämukava olo vaihtotilanteessa tai sen lähestyessä. Tämä vaikuttaa aina myös lapsen omaan olotilaan. Näiden asioiden vuoksi on tärkeää, että vanhemmat löytävät lapsen siirtymistilanteeseen sellaisia järjestelyitä, että tilanne olisi mahdollisimman sujuva, rauhallinen ja luonteva.

Kaikki vanhemmat eivät koe jommankumman kotiovea riittävän neutraaliksi paikaksi lapsen siirtymiselle. Sijainti itsessään voi jo herättää vanhemmassa voimakkaita tunteita, jotka lapsi aistii. Tällöin voidaan päätyä tekemään vaihto julkisella paikalla. Tämä voi tukea vanhempia lapsen edun mukaiseen vuorovaikutukseen. Kirjaston lastenosasto on ympäristönä sekä neutraali että lapsiystävällinen. Se tarjoaa lapselle mahdollisuuksia mieluisaan tekemiseen siirtymistilanteen yhteydessä.

Sellon kirjastossa Lastenmaa on mahdollisuuksien maa, josta löytyy lasten kirjojen lisäksi mm. leikkitila, lukunurkkauksia, vaunuparkki, lasten wc ja vaipanvaihtotila sekä mikroaaltouuni ruuan lämmittämiseen. Lapsella ja vanhemmalla on mahdollisuus esimerkiksi yhteiseen leikkiin, lukemiseen ja piirtämiseen vaihtoa odotellessa ja tilat mahdollistavat myös lyhyet lapsen ja vanhemman väliset tapaamiset.

Käytäntöjä ja toimintaperiaatteita

Vaihtopesä on kaikille avoin tila Sellon kirjaston Lastenmaassa. Vanhemmat voivat keskinäisten sopimustensa mukaisesti tehdä vaihdon ilman erillistä ajanvarausta. Vaihtopesä on matalan kynnyksen palvelu, jossa ei kysytä käyttäjien nimiä, asuinpaikkaa tai muitakaan tarkempia tietoja. Paikalla on MLL Helsingin perehdyttämä vapaaehtoinen, jolta voi saada juttuseuraa vaihtoa odotellessa tai tarvittaessa Espoon kaupungin eroauttamisen ja Lapset ensin -erossakin palveluiden yhteystietoja. Vapaaehtoisen tunnistaa sinisestä MLL-liivistä. Vanhempien toivotaan kertovan vapaaehtoiselle, että he ovat tulleet tekemään vaihdon.

Palvelu on maksuton ja sitä voivat käyttää kaikki perheet asuinkunnasta riippumatta, mikäli sijainti on sopiva vaihdon tekemiseen, eikä perheellä ole tarvetta lakisääteisille valvotuille vaihdoille. Vanhempien välinen riitely tai kireä vuorovaikutus eivät koskaan kuulu vaihtotilanteisiin tai ylipäänsä tilanteisiin, joissa lapsi on läsnä.

Sellon kirjasto sijaitsee Espoon Leppävaarassa, osoitteessa Leppävaarankatu 9. Vaihtopesä löytyy Lastenmaan palvelutiskin takaa, läheltä leikkitilaa.

Vaihtopesä on auki 29.6.2019 asti seuraavasti:

keskiviikkoisin klo 17.00-19.30

lauantaisin klo 10.30-13.30 sekä 14-30-17.30

HUOM! Ei aukioloa ke 1.5. (vappu), la 20.4. (pääsiäinen) & la 22.6. (juhannus)

Ota rohkeasti yhteyttä kysyäksesi lisää Vaihtopesästä. Yhteystiedot löydät täältä.

Luodaan yhdessä lapselle mahdollisimman miellyttävä vaihtotilanne,

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

Lataa alta Vaihtopesä-esite (pdf):

Lehtijuttuja Vaihtopesä-palvelusta:

Länsiväylä