Sophie Mannerheimin turvakoti

Apua lähisuhdeväkivaltaan 24/7

Äiti ja lapsi leikkivät

Mikä on turvakoti?

Sophie Mannerheimin turvakoti on ympärivuorokautinen, kodinomainen paikka, missä lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokenut henkilö tai perhe saa turvattua asumista ja apua väkivallan loppumiseksi. Turvakodissa on seitsemän asiakashuonetta ja se sijaitsee Helsingin Marjaniemessä hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Sophie Mannerheimin turvakoti on osa valtakunnallista turvakotiverkostoa, missä turvakotipalvelut ovat

 • saatavilla asuinpaikasta riippumatta
 • asiakkaille maksuttomia
 • tarjolla perheille ja yksittäisille asiakkaille, iästä ja sukupuolesta riippumatta
 • tarvittaessa käytettävissä myös nimettömänä

Turvakodin 24/7 ammattihenkilökunta tarjoaa välitöntä kriisiapua, akuuttiin tilanteeseen liittyvää psyykkistä, sosiaalista ja henkistä tukea, vakauttavaa työskentelyä, neuvontaa ja ohjausta. Turvakodissa ollessa saa myös tietoa väkivallasta, traumakokemuksista ja niiden vaikutuksista.

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi kriisitilanteen ajaksi. Turvakotijakson kesto arvioidaan aina yksilöllisesti. Turvakotijakson aikana etsitään asiakkaan tueksi palvelut, joita hän tarvitsee turvakotijakson jälkeen.

Väkivaltatyön ammattilaiset auttavat maksuttomasti myös silloin, jos et tarvitse turvattua asumista. Apua ja tukea on saatavilla myös turvakotijakson jälkeen. Tällöin voi auttaa esimerkiksi Turvaverkko Helsinki.

Sophie Mannerheimin turvakodilla on valmius työskennellä koronatartunnan saaneiden asiakkaiden kanssa erillisessä huoneistossa, erikseen muista asiakkaista. Asiakkaiden ja työntekijöiden sairastumisriski on pyritty minimoimaan siten, että turvakoti pystyy toimimaan 24/7.

Turvakotiverkostossa on esteettömiä asiakaspaikkoja. Sophie Mannerheimin turvakodin sisäänkäynnin eteen pääsee saapumaan autolla. Pysäköinti sijaitsee kadun varrella. Turvakodin tilat ovat yhdessä tasossa ja niissä pääsee liikkumaan rollaattorilla ja pienellä pyörätuolilla sekä peseytymään esteettömästi. Kerromme mielellämme lisää turvakotimme tiloista ja pohdimme tilojen soveltuvuutta.

Sophie Mannerheimin turvakodissa palvellaan pääasiallisesti suomen tai englannin kielillä. Turvakodissa käytetään aina tarvittaessa tulkkia.

Tarvitsetko apua lemmikkisi hoidossa turvakotijakson ajaksi? Turvakodilla on käytettävissä useita vapaaehtoisia eläintenhoitajia, jotka voivat ottaa kotieläimen väliaikaiseen hoitoon tarvittaessa nopeallakin aikataululla.

Milloin turvakotiin?

Turvakotiin hakeutumisen syynä ei tarvitse olla fyysinen väkivalta. Väkivalta lähisuhteessa voi ilmetä usealla eri tavalla. Se voi olla esimerkiksi henkistä, taloudellista, seksuaalista, vainoamista tai uskontoon liittyvää väkivaltaa, mitä sen kohteena olevan voi olla vaikea tunnistaa. On tyypillistä, että väkivallan kohde tunnistaa vasta avun piiriin päästyään kokeneensa monimuotoista väkivaltaa.

Lähisuhdeväkivalta vaikuttaa negatiivisesti kaikkien osapuolten hyvinvointiin ja terveyteen. Se voi johtaa fyysisen tai psyykkisen vamman syntymiseen, kehityksen häiriytymiseen, perustarpeiden tyydyttämättä jättämiseen, väkivallan kierteen ylisukupolvisuuteen tai jopa kuolemaan.

Väkivalta harvemmin loppuu itsestään, päinvastoin sillä on taipumus jatkua ja pahentua. Siksi apua kannattaa hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Väkivalta tai sen pelko heikentää usein ihmisen kykyä toimia. Väkivallan tunnistaminen voi myös olla vaikeaa tai sen olemassaolo saatetaan jopa kieltää.

Avun pyytäminen voi olla vaikeaa, mutta sen hakeminen on tärkeä ensiaskel väkivallasta eroon pääsemiseksi. Jos huomaat pelkääväsi läheistäsi tai hänen reaktioitaan, kannattaa hakea apua.

Jos mietit, oletko kokenut väkivaltaa, ota yhteyttä.

Turvakodista saa apua

Turvakodissa väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa suojan väkivallalta ja monenlaista apua. Turvakodit ovat auki ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

 • Jos olet kokenut läheisessä suhteessasi tai perheessäsi väkivaltaa, voit mennä turvakotiin
 • Väkivallan ei tarvitse olla fyysistä – myös väkivallan uhka voi olla syy mennä turvakotiin
 • Turvakoti on tarkoitettu kaikenikäisille ja kaikille sukupuolille
 • Myös pariskunnat ja uusperheet voivat hakea apua turvakodista
 • Turvakoti on sinulle ilmainen
 • Mitään lähetettä ei tarvita, voit mennä mihin tahansa turvakotiin Suomessa
 • Turvakotiin voit tarvittaessa mennä ilmoittamatta nimeäsi
Perhe saapuu turvakotiin

Miten turvakotiin hakeudutaan?

Jos mahdollista, turvakotiin kannattaa aluksi soittaa, jotta voi varmistua siitä, että juuri siinä turvakodissa on kyseisellä hetkellä tilaa. Akuuteissa tilanteissa turvakodille voi saapua myös suoraan ja ilmoittamatta. Paikkatilanteen Sophie Mannerheimin turvakodissa saa selville soittamalla turvakodille suoraan (puh. 0400 600 107) tai soittamalla Nollalinjaan (puh. 080 005 005). Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Sekä turvakodeista että Nollalinjasta nähdään kaikkien Suomen turvakotien reaaliaikainen paikkatilanne.

Turvakotiverkostossa on aina vapaita paikkoja. Kun yksi turvakoti on täynnä, apua tarvitsevalle löytyy paikka toisesta turvakodista. Turvakotiin voi hakeutua mihin vuorokauden aikaan tahansa joko yksin tai lasten kanssa. Turvakotiin voit tarvittaessa myös hakeutua nimettömänä.

Turvakodissa on ammattihenkilöstö paikalla ympäri vuorokauden. Turvakoteihin ohjataan asiakkaita myös viranomaispalvelujen sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen kautta. Erillistä maksusitoumusta ei tarvita.

Mikäli et pysty saapumaan turvakotiin itsenäisesti, on turvakodin mahdollista sovitusti maksaa taksimatkasi turvakodille.

Pakkaa mukaan henkilökohtaiset tavarat

Turvakodissa saat käyttöösi oman huoneen. Sophie Mannerheimin turvakodissa on seitsemän asiakashuonetta ja tilaa on myös suuremmille perheille, jotka voivat saada käyttöönsä myös useamman pienemmän huoneen. Saat turvakodista ruoan, liinavaatteet ja välttämättömät hygieniatuotteet. Jos joudut lähtemään kiireellä, Sophie Mannerheimin turvakodilla on myös tarjota siistejä lahjoitusvaatteita ja muita tarvikkeita.

Jos pääset lähtemään turvakotiin rauhassa, voit pakata mukaan vaatteita ja muita tarpeellisia tavaroita, kuten lääkkeet, henkilöllisyystodistuksen ja pankkitunnukset. Poista mahdollinen sijaintitiedon jako puhelimestasi.

Jos tulet turvakotiin lasten kanssa, pakkaa tarpeelliset tavarat myös heille. Mukaan kannattaa ottaa esimerkiksi unilelu, säänmukaisia vaatteita, lapsen lääkkeet ja koulukirjat. Turvakodissa on lapsille leikkikaluja, pelejä, askartelutarvikkeita ja kirjoja. Ulkoilu lapsen kanssa onnistuu suojatulla pihalla, jossa on mm. leikkimökki, hiekkalaatikko ja trampoliini.

Perhe saapuu turvakotiin

Saapumisohjeet

Osoite: Kunnallisneuvoksentie 20, 00930 Helsinki (avoinna 24h)
Puhelin: 0400 600 107

Tarkista Reittioppaasta ajantasaiset kulkuyhteydet tai tiedustele turvakodilta saapumisohjeet.
Lähimmät metroasemat ovat Puotila ja Itäkeskus, joista kävelymatkaa turvakodille n. 1-1,5 km tai vaihto linja-autoon.
Lähimmät linja-autopysäkit sijaitsevat Meripellontiellä tai Niittyrannassa, josta kävelymatkaa turvakodille n. 100-200 m.
Omalla autolla saapuessa auton voi pysäköidä turvakodin edustalle Kunnallisneuvoksenkujalle.
Saapuessasi turvakodille ensimmäistä kertaa, voimme tietyin ehdoin maksaa taksimatkan erikseen sovitusti.
Reittiopas

Mitä turvakodissa tapahtuu?

Turvakodista saat kriisiapua ja tukea käytännön asioihin

Turvakotien henkilökunta on koulutettu kohtaamaan lähisuhdeväkivaltaa kokeneita ja kriisissä olevia aikuisia ja lapsia. Turvakodista saat suojan väkivallalta ja apua väkivallan loppumiseksi. Väkivallan kohteeksi joutuminen ja sen todistaminen on usein traumatisoivaa niin aikuisille kuin lapsillekin.

Turvakoti tarjoaa mahdollisuuden purkaa kokemuksia ja tunteita turvallisessa ympäristössä. Turvakodissa annetaan tietoa väkivallasta ja sen vaikutuksista sekä luodaan uskoa tulevaan. Arjen vakauttaminen on tärkeää ja turvakodista käsin voidaan käydä normaalisti töissä ja koulussa, mikäli se on turvallisuuden kannalta mahdollista.

Turvakodissa saat myös neuvontaa oikeudellisiin kysymyksiin ja apua käytännön asioiden järjestämiseen (esim. uusi asunto, lähestymiskielto, rikosilmoitus jne.).

Turvakodissa myös lapset saavat ammatillista apua perheväkivallan kokemuksiin ikätasonsa mukaisesti.

Turvakodissa voit miettiä tilannettasi rauhassa

Turvakodissa voit rauhassa miettiä tilannettasi ja tehdä tulevaisuuteesi liittyviä käytännön järjestelyitä yhdessä turvakodin kriisityöntekijöiden kanssa. Henkilökuntamme auttaa sinua käytännön asioiden järjestämisessä yhdessä tarvittavan viranomaisverkoston kanssa. He antavat myös tietoa auttavista järjestöistä.

Turvakodissa asiakassuhde on luottamuksellinen ja henkilöstöllä on salassapitovelvollisuus. Halutessasi voit hyödyntää vertaistukea turvakodin muilta asiakkailta.

Turvakodin työntekijä juttelee asiakkaiden kanssa

Turvakodin jälkeen?

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi. Keskimäärin turvakodissa oleskelun kesto on noin 2-3 viikkoa, mutta se riippuu aina kunkin asiakkaan yksilöllisestä tilanteesta.

Turvakodista saa apua turvakotijakson jälkeisen elämän järjestämiseen. Turvakodista käsin tehdään yhteistyötä tarvittavien viranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa ja autetaan väkivaltaa kokenut kullekin sopivan avun ja tuen piiriin. MLL Helsinki voi auttaa turvakodista kotiutuvia asiakkaita esimerkiksi Turvaverkko Helsingin palveluilla.

Turvakodin yhteystiedot

Puhelin, tekstiviestit ja Whatsapp

 • 0400 600 107

Käyntiosoite

 • Kunnallisneuvoksentie 20, 00930 Helsinki

Sähköposti

Verkkosivut

 • www.turvakotisophie.mll.fi

Turvakodin sosiaalisen median kanavat

Turvakodin tietosuojailmoitus