Milloin turvakotiin?

Turvakotiin hakeutumisen syynä ei tarvitse olla fyysinen väkivalta. Väkivalta voi olla esimerkiksi myös henkistä, taloudellista, seksuaalista, vainoa tai kulttuuriin tai uskontoon liittyvää. Lue lisää väkivallan eri muodoista.

Lähisuhdeväkivalta vaikuttaa kaikkien osapuolten hyvinvointiin ja terveyteen. Se voi johtaa fyysisen tai psyykkisen vamman syntymiseen, kehityksen häiriytymiseen, perustarpeiden tyydyttämättä jättämiseen tai jopa kuolemaan. 

Väkivallalla, joka luetaan yhdeksi haitallisista lapsuus- ja nuoruusiän kokemuksista, on tutkimusnäytön mukaan merkittäviä ja pahimmillaan pysyviä vaikutuksia lapsen kehitykseen aina aikuisuuteen saakka. Väkivalta on vahingollista lapsen kehittyvälle keskushermostolle (toksinen stressitila), se häiritsee ja voi vaurioittaa lapsen psyykkistä, sosiaalista ja kognitiivista kehitystä. Lapsuudessa koettu väkivalta lisää riskiä erilaisiin mielenterveyden häiriöihin, riskikäyttäytymiseen, syrjäytymiseen sosiaalisista suhteista sekä väkivallan kierteen ylisukupolvisuuteen.

 

Turvakodista saa apua

 

Turvakodissa väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa suojan ja apua. Turvakodit ovat auki ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

  • Jos olet kokenut läheisessä suhteessasi tai perheessäsi väkivaltaa, voit mennä turvakotiin
  • Väkivallan ei tarvitse olla fyysistä – myös väkivallan uhka voi olla syy mennä turvakotiin
  • Turvakoti on tarkoitettu kaikenikäisille ja kaikille sukupuolille
  • Turvakoti on sinulle ilmainen
  • Lähetettä ei tarvita, voit mennä mihin tahansa turvakotiin
  • Turvakotiin voit tarvittaessa mennä ilmoittamatta nimeäsi